preloader__image

Za predstavnice/predstavnike organizacija civilnog društva i članova vijeća mjesnih zajednica trening je organizovala Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost" uz podršku Porticus fondacije.

 

Dvadeset predstavnica i predstavnika savjeta mjesnih zajednica i organizacija civilnog društva sa područja Tuzlanskog kantona uspješno su okončali dvodnevni trening koji je Fondacija tuzlanske zajednice organizovala u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost" uz podršku Porticus fondacije.  

Cilj treninga bio je upoznati lidere u civilnom sektoru, predstavnike savjeta mjesnih zajednica i građanske aktiviste sa modelima organiziranja zajednice kako bi stečena iskustva i znanja primijenili u radu svojih udruženja i u svojim mikro zajednicama. Posebna pažnja je posvećena modelu "Abeceda organiziranja" koji je Fondacija tuzlanske zajednice razvila tokom godina i koji danas provodi Mreža aktivnih zajednica u radu sa svojim članicama. 

Među prisutnima je bila i mlada aktivistica Maida Malkočević iz Lokalne grupe za razvoj Lipnica. Za nju je ovo bila prilika da stekne nove vještine u organiziranju rada u zajednici, koje već planira primijeniti. 

- Ovo nije samo pasivni, teoretski trening gdje samo sjediš i slušaš, nego se radi o konkretnim stvarima i primjerima i ja ću već na narednoj aktivnosti moći primijeniti ova znanja i vještine. Ovaj trening će mi pomoći da ja budem efikasnije, ali i da projekti u zajednici budu kvalitetniji, kaže ova aktivitica. 

Hasija Jahić je koordinatoreica Inicijativne grupe Aktivno starenje Brčanska Malta. Iako je već deset godina aktivna u zajednici, nova znanja stečena na treningu su joj dala snagu da nastavi sa svojim aktivizmom. 

- Ja radim već 10 godina u inicijativnim grupama, ali uvijek se mogu naučiti nove stvari i poboljštati način na koji ste nešto radili. Iako imamo velike uspjehe u svom radu, ovo što smo ovdje naučili će mi sigurno pomoći da unaprijedim rad moje grupe, kaže Hasija Jahić. 

Trening je održan 18. i 19. februara u prostorija Društvenog centra Kiseljak, a održala ga je trenerica Vedrana Dautović. Treningu su prisustvovali aktivni pojedinci, predstavnici mjesnih zajednica i organizacija civilnog društva sa prostora Tuzlanskog kantona, koje su članice Mreže aktivnih zajednica.