Fond solidarnosti je tematski fond osnovan 2011. godine, a predstavlja način da iskažemo solidarnost jedni prema drugima, da gradimo međusobno povjerenje i da budemo aktivni u borbi protiv siromaštva. Nastao je na inicijativu pojedinaca i prijatelja Fondacije tuzlanske zajednice koji su uložili početna sredstva za osnivanje fonda. Osnovni izvor sredstava za ovaj fond su donacije pojedinaca, porodica i organizacija opredijeljenih za borbu protiv siromaštva. Prilozi se prikupljaju putem donacijske kutije u Dramar centru, te uplate na račune i online kampanje.

Sredstva se koriste za pružanje kratkoročne pomoći porodicama u Tuzli u stanju socijalne potrebe izazvane iznenadnom nesrećom ili nepogodom. Aplikacije za podršku porodicama mogu podnijeti isključivo predstavnici mjesnih zajednica koji u direktnom kontaktu sa građanima prepoznaju potrebu za intervencijom. Donacije su namjenjene da omoguće porodici da lakše prebrodi krizni period. U vrijeme većih prirodnih nesreća, kroz kampanje za prikupljanje sredstava se osiguravaju i veće donacije za planski kreirane programe podrške pojedincima, ali i cijelim zajednicama i u skladu sa potrebama područje podrške iz ovog fonda može biti prošireno i na druge gradove u tuzlanskoj regiji.   

Odluke o dodjeli sredstava donosi stručna komisija na osnovu zahtjeva savjeta mjesnih zajednica za pomoć sugrađanima u stanju potrebe, a uručivanje pomoći vrši FTZ uz pomoć članova Savjeta MZ-a. U 2013. iz Fonda je podržano 14 porodica novčanim donacijama za kupovinu osnovnih životnih namirnica, robnim donacijama u vidu uglja, drva ili prehrambenih paketa u ukupnom iznosu od 2.300 KM.

Javni poziv

Javni poziv za podršku projektima lokalne grupe za razvoj tuzlanske zajednice Kiseljak

Fondacija tuzlanske zajednice (u daljem tekstu: Fondacija) poziva građane, udruženja i institucije sa područja mjesne zajednice Kiseljak (Grad Tuzla) da pokažu koliko vole mjesto u kojem žive i predlože projekte za dobrobit svih građana, koji će omogućiti rješavanja ključnih problema u zajednici i napraviti pozitivne promjene u okruženju.

U partnerstvu sa Njemačkim saveznim ministarstvom za vanjski razvoj (BMZ) Fondacija objavljuje Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima sa područja mjesne zajednice Kiseljak; Grad Tuzla.

Podrška se realizuje kroz projekat “Inkluzivni razvoj zajednice Kiseljak, za unaprijeđenje socijalno ekonomskog aspekta života građana, posebno Roma” čiji je cilj doprinijeti  održivom razvoj zajednice Kiseljak kroz unapređenje saradnje i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva,  kako bi zagovarale i stvarale bolje uslove življenja za cijelu zajednicu.

Ukupna finansijska vrijednost izdvojena za podršku projektima u ovom javnom pozivu iznosi 15.600,00 KM (9.800KM a ekološke inicijative, 5.800KM za društvene inicijative).

CILJEVI POZIVA

  • Povećati učešće građana u razvoju mjesne zajednice Kiseljak;
  • Unaprijediti uslove življenja u zajednici;
  • Ojačati civilni sektor i kapacitete lidera u civilnom sektor;
  • Osnažiti i uključiti građane, posebno onih iz ranjivih kategorija u razvoj zajednice kroz sistemsko organiziranje zajednice;
  • Uspostaviti međusektorska partnerstva i promovisati važnu ulogu civilnog sektora i građanskih inicijativa u razvoju zajednice.

Saznaj više

Ko može aplicirati?

  • članice Lokalne grupe za razvoj Kiseljaka pri čemu je jedna organizacija ili grupa nosilac projekta;
  • nezavisne organizacije i udruženja koja djeluju i rade za unapređenje uslova življenja ljudi u MZ Kiseljaku, a koja će projekat realizirati isključivo u MZ Kiseljak;
  • neformalne grupe građana od najmanje 3 punoljetna člana sa područja mjesne zajednice Kiseljak (Grad Tuzla).

Rok za prijavu

Poziv  za prijem aplikacija otvoren je od 05. avgusta do 12. septembra 2021. godine.